Ripasso - ikke et vinnavn

Ripasso er ikke et vinnavn eller et område som mange tror, men snarere en produksjonsmetode. Det finnes flere måter å lage Ripasso på, men prinsippet i tradisjonell Ripasso er at man heller frisk rødvin fra Valpolicella området i Veneto (Nord Italia) over restene av druene man har presset for å lage Amarone.

I dag er det imidlertid også vanlig å gjære noe av vinen sammen med druer som er tørket. En slags "Amarone light". Disse druene av typen (Corvina, Molinara og Rondinella) har blitt tørket i flere måneder etter at de ble plukket og mistet endel av fuktigheten de hadde i seg. Dette betyr at druene er blitt litt mer rosinaktige og har en høyere konsentrasjon av sukker.

Når disse søte druene fermenterer, har gjærsporene mer sukker å spise og kan derfor produsere mer alkohol. Det er ikke uvanlig at en Amarone holder over 15 %. Etter at prosessen med å presse Amaronedruene er ferdig, heller man Valpolicella over og setter igang gjæringen på nytt. Denne gangen blir vinen litt mindre kraftig, men kanskje bedre egnet til mat.


Ripasso i Norge


I Norge er Ripasso vinene blitt svært populære de siste årene. Grunnene til det er mange, men det er ingen tvil om at nordmenn liker relativt søte viner. Noe som også er synlig på polets bestselgere som ofte inneholder svært mye sukker.

Ripasso vinene har ofte også smakstoner av kirsebær, svisker, solbær, sjokolade og lær. Dette er smaker vi nordboere kjenner igjen og som vi setter pris på. Det faktum at Ripasso'en også ofte inneholder mye alkohol er heller ikke noe vi har så mye imot. Det finnes mange gode produsenter av Ripasso som er tilgjengelige på polet.

Noen eksempler på disse er:
- Zenato
- Cesari
- Masi
- Tommasi

En favoritt er imidlertid Tinazzi´s Ripasso Monterè. Den har alt man kan ønske seg av en Ripasso, en flott inpakning og en lavere pris enn sine konkurrenter. Dette er et godt kjøp og prisen er for øyeblikket Kr. 179,90.

Vinen er å finne i vinmonopolets basisutvalget og har varenummer: 5530401

For mer informasjon om vinhuset Tinazzi, klikk her

Tips en venn